behance facebook tweeter
logo

Rozbudowa basenu miejskiego

Typ: Architektura

Rok: 2013

Lokalizacja: Świecie

Rozbudowa basenu została zaproponowana w środkowej części działki tak, by w jak najwygodniejszy sposób obsługiwała gości basenowych.   W obiekcie zaproponowano funkcje  tworzące ciekawy, zdywersyfikowany przestrzennie i funkcjonalnie kompleks, w którym kilka basenów, siłownia, fitness, salon masażu zostały połączone w jedną integralną całość. Budynek zaprojekowano jako szklano-drewniany minimalistyczny prostopadłościan osadzony w zieleni. Przeszklona elewacja części basenowej daje możliwość zobaczenia wnętrza od strony parkingu, zaś od przeciwnej strony daje wgląd odwiedzającym na to co dzieje się w sąsiedztwie basenu.

Strefa wejściowa basenu jest przestrzenią otwartą widokowo i funkcjonalnie, będącą po części przedłużeniem parku. Otwarta przestrzeń w sąsiedztwie budynku została zorganizowana poprzez nieregularne chodniki otoczone zielenią  Wszystkie baseny, w tym zachowana niecka starego basenu, zlokalizowane zostały we wspólnej przestrzeni. Dodatkowo zaprojektowano basen do nauki pływania, dwa baseny rekreacyjne oraz sztuczną rzekę. Przestrzeń basenowa wzbogacona jest o dwie zjeżdżalnie zakończone hamownią. Przylegle do południowej elewacji znajduje się strefa saun. Na kondygnację +1 prowadzą charakterystyczne schody bezpośrednio do strefy oczekiwania z recepcją oraz z wejściem na trybuny. W dalszej części umieszczone są pokój masażu, solarium, fitness z magazynem oraz siłownią – każda z tych przestrzeni jest przeszklona co daje możliwość obserwacji wydarzeń w hali basenowej. Ponadto siłownia wysunięta jest przed lico elewacji wejściowej dając osobom ćwiczącym widok na las.

Publikacje:
www.archemon.com

Strona korzysta z plików cookies. Więcej na: Wszystko o ciasteczkach
X
x