behance facebook tweeter
logo

Kopalnia Ignacy

Typ: Rewitalizacja

Rok: 2010

Lokalizacja: Rybnik

Kopalnia Ignacy wraz ze swoją poindustrialną infrastrukturą posiada ogromne pokłady potencjału. Podkreślenie kontrastu przy jednoczesnym połączeniu funkcjonalnym i merytorycznym zróżnicowanych obszarów stało się główna ideą projektu. Aby teren mógł tętnić życiem wymagane jest, aby był on atrakcyjny dla szerokiego spektrum odbiorców oraz o każdej porze dnia i nocy. Dlatego właściwym jest, aby funkcje kulturalno-biznesowe uzupełnić o rozrywkę, która będzie spełniać role centrotworcza i pozwoli na ożywienie przestrzeni pokopalnianej. Całość terenu podzielono na trzy bloki funkcjonalne. Zachodnią cześć zajmują funkcje biznesowe. Część wschodnią wypełniają funkcje kulturalne na czele z muzeum kopalni Ignacy. Natomiast spajająca je cześć rekreacyjna znajduje się na środku, w jej skład wchodzą ogródki kawiarniane, małe założenie parkowe oraz trakt stanowiący swoisty plac dla całego założenia. Na zamknięciu osi znajduje się stała scena w wodzie otoczona zielenią parkową.

Strona korzysta z plików cookies. Więcej na: Wszystko o ciasteczkach
X
x