behance facebook tweeter
logo

I: DKI_12

Typ: Rozbudowa i wnętrze Domu Kultury

Rok: 2012

Lokalizacja: Podłęże

Nagroda: I miejsce ex aequo

Wstępnym założeniem projektowym było uporządkowanie funkcjonalne, którego wynikiem było powstanie 2 stref: wejścia i działania. Strefa wejścia Inspiro obejmuje pomieszczenia niezwiązane stricte z zajęciami, a strefa działania to wszystkie sale zajęciowe. W celu zwiększenia holu wiatrołap usunięto ze środka pomieszczenia i wysunięto go na zewnątrz. Zorganizowano dodatkowe miejsce w ramach dobudowy, gdzie rodzice nieskrępowanie mogą przygotować sobie kawę i usiąść w laptopem. Dzięki przesunięciu wiatrołapu na zewnątrz, stworzeniu otwartej dobudowy na hol oraz otworzeniu biura poprzez połowiczne usunięcie ścian udało się uzyskać znacznie większą przestrzeń wejściową. Jedna ze ścian oraz podłoga zostały zaprojektowane jako przestrzenne tablice do malowania kredą.

W miejscu z najlepszym dostępem do oświetlenia w domu kultury Inspiro znajdowały się pomieszczenia o małym zapotrzebowaniu na światło tj.: kuchnia, magazyn. Zaproponowano usunięcie tych funkcji z tego miejsca w obecnej formie i otwarcie tej kubatury na światło poprzez stworzenie przeszklonego ogrodu zimowego z funkcją sali do zajęć mokrych. Zlikwidowano wszystkie magazyny i umieszczono je w przesuwnych ścianach na głównej sali. Oprócz funkcji magazynowej pełnią one role ścian oddzielających od siebie zajęcia o różnym charakterze. Dzięki magazynom przesuwnym oraz ogrodowi zimowemu udało się zaprojektowano 4 duże sale dostosowane do różnego charakteru zajęć.

Publikacje:
www.bryla.pl

Strona korzysta z plików cookies. Więcej na: Wszystko o ciasteczkach
X
x